Als u kijkt naar de koers winst verhouding van een aandeel, leert u er heel weinig over als deze niet gerelateerd is aan de historische verkoopprijs/ winstverhouding van het bedrijf of de P/ E van een concurrent uit dezelfde sector. Het is niet eenvoudig om te beslissen of een aandeel met een koers winst verhouding van 10 een koopje is, of een aandeel met een prijs-winstverhouding van 50 duur is zonder vergelijkingen te maken.
Het mooie van de koers winst verhouding is dat het aandelen en verschillende prijs- en winstniveaus standaardiseert.
De P/ E wordt ook wel Price-to-Earnings Ratio genoemd. Er zijn twee soorten prijs-winstverhouding: ‘Trailing’ en ‘Forward’. De eerstgenoemde is gebaseerd op het aantal winst per aandeel, terwijl het voorwaartse of het leidende resultaat P/ E (forward) net als de EPS-berekeningen gebaseerd zijn op toekomstige voorspelde cijfers.
De formule prijs – winstverhouding
Koers – winst = aandelenkoers / winst per aandeel
Geautoriseerde koers / winst = dividenduitkeringsratio / R – G, waarbij:
R = vereist retourpercentage
G = duurzaam groeipercentage
De Base Price Profit Formula neemt de huidige voorraad en EPS om de huidige P / E te vinden. EPS wordt bepaald door de winst van de afgelopen twaalf maanden. Het resultaat kan worden genormaliseerd voor ongebruikelijke of eenmalige items die van invloed kunnen zijn op het resultaat. De In aanmerking komende prijs-tot-winstverhouding wordt gebruikt om de koers winst verhouding te vinden die de belegger zou moeten betalen. De vergelijking tussen gerechtvaardigde P / E en basis P / E is een common equity-waarderingsmethode.
Beleggers willen goed presterende bedrijven kopen die goedkope aandelen aanbieden. Van de vele maatregelen maakt de koers winst verhouding deel uit van het onderzoeksproces voor aandelenselectie, zoals we kunnen zien dat we een eerlijke prijs betalen. Gelijkaardige bedrijven binnen dezelfde sector zijn ter vergelijking samengevat, ongeacht de verschillende aandelenkoersen. Bovendien is het snel en gemakkelijk te gebruiken wanneer u een bedrijf probeert te waarderen met inkomsten. Wanneer een hoge of lage koers winst verhouding wordt gevonden, kunnen we snel beoordelen welk type aandelen of bedrijf het is.
Bedrijven met een hoge koers / winstverhouding worden vaak gezien als groeidrijvers. Dit duidt op een positieve toekomstige prestatie en beleggers hebben hogere verwachtingen voor toekomstige winstgroei en zijn bereid meer voor hen te betalen. Het nadeel hiervan is dat groeiaandelen vaak een hogere volatiliteit hebben. Om deze reden wordt beleggen in groeiaandelen beschouwd als meer een risicovolle investering. Hoge P / E-aandelen worden als overgewaardeerd beschouwd.
Bedrijven met een lage koers winst verhouding worden vaak beschouwd als ‘waarde’-aandelen. Dit betekent dat ze ondergewaardeerd zijn omdat hun lagere prijs lager is in vergelijking met hun fundament. Dit verkeerd prijzen is een koopje, waardoor beleggers de aandelen kopen voordat de markt dit corrigeert. En wanneer dat gebeurt, maken beleggers winst door een hogere aandelenkoers. Voorbeelden van lage aandelenkoersen zijn te vinden in volwassen industrieën die een constant dividend uitkeren.
Als aandeel A wordt verhandeld op EUR 30 en aandeel B op EUR 20, dan is aandeel A niet noodzakelijkerwijs duurder. De P / E kan ons helpen bij het bepalen van de waardebepaling welke van beide gunstiger is. Als de gemiddelde winst per aandeel van de sector 15 is, heeft aandeel A een koers winst verhouding van 15 en heeft aandeel B een koers winst verhouding van 30. Aandelen B hebben echter een hoger percentage dan de concurrent in de sector. Dit zou kunnen betekenen dat beleggers in de toekomst een hogere winstgroei verwachten in vergelijking met de markt. De koers winst verhouding is slechts een van de vele instrumenten voor waardering en financiële analyse die we zouden moeten gebruiken bij onze investeringsbeslissing.
De berekende P / E-verhouding hierboven wordt onafhankelijk van de basis P / E berekend. Met andere woorden, ze zouden twee verschillende resultaten moeten opleveren. Als de koers / winst lager is dan de legitieme winst per aandeel, wordt het bedrijf ondergewaardeerd en de aankoop van de voorraad leidt tot winst wanneer de alfa is gesloten.
Het vinden van de echte waarde van een aandeel kan niet worden berekend aan de hand van de inkomsten van het lopende jaar. De waarde is afhankelijk van alle verwachte kasstromen (cashflow) en de winst van een bedrijf. De koers winst verhouding wordt gebruikt als een goed startpunt. Dit betekent dat wij de groeivooruitzichten voor EPS en het risicoprofiel van het bedrijf niet begrijpen. Een investeerder moet dieper worden betrokken bij de financiële en andere methoden van financiële analyse van het bedrijf. Bovendien kan de koers winst verhouding, zoals hieronder weergegeven, tot slechte resultaten leiden. Een negatieve winst per aandeel als gevolg van een verlies aan inkomsten leidt tot een negatieve koers winst verhouding. Een buitengewoon hoge P / E kan worden gegenereerd door een bedrijf met een laag nettoresultaat, wat resulteert in een zeer lage EPS in cijfers achter de komma.
AEX (Amsterdam Exchange Index) is een aandelenindex verhandeld op Euronext Amsterdam. De AEX werd opgericht in 1983 en bestaat uit de 25 meest verhandelde aandelen op de beurs. Het wordt gewogen naar marktkapitalisatie.
De koers winst verhouding wordt meestal gebruikt voor de huidige waardering van een bedrijf en is een van de meest populaire cijfers die beleggers dagelijks bekijken. Het houden van lage P / E-aandelen is minder riskant, omdat wanneer de winstgevendheid van een bedrijf daalt, zal waarschijnlijk het rendement ook dalen, dat betekent als uw positie een nadeel is, dit beperkt zal zijn. Sommige beleggers zijn van mening dat de lage koers winst verhouding lage prijzen weerspiegelt omdat een bepaald bedrijf in de problemen zit. Aan de andere kant betekent een hogere K / W-ratio dat beleggers meer betalen voor elke winsteenheid. De AEX-koers – winstverhouding wordt als volgt berekend
De koers winst verhouding in relatie tot groei (ook PEG-ratio genoemd in de Engelse taal)
Over het algemeen is de PEG-maatstaf een “snelle” methode om te meten hoe de huidige aandelenkoers van een bedrijf zich verhoudt tot zijn winst- en groeipercentage. Het belangrijkste voordeel van de PEG-ratio is dat beleggers de relatieve waarderingen van bedrijven in verschillende sectoren kunnen vergelijken zonder de P / E-ratio’s te analyseren.
Op basis van de meest recente financiële informatie was de prijs voor de winstindicator voor de AEX Amsterdam-groei-indicator in 2017 ongeveer 3,5.