Wat is volatiliteit?
Over het algemeen is volatiliteit hoeveel een aandeel beweegt op de koers (in onze context ‘fluctueert’). Het is niet noodzakelijkerwijs een term die beperkt is tot financiering, maar die ook op veel andere gebieden kan worden gebruikt. Natuurlijk richten we ons op financiën en investeringen. Hier is een direct voorbeeld van de beurs:
Overweeg twee aandelen. Voorraad A fluctueert meestal heel weinig, meestal ongeveer 0,5% per dag. Natuurlijk zijn er enkele zeldzame dagen dat het meer schommelt (bijvoorbeeld, toen het bedrijf zijn kwartaalwinst rapporteert, of als er een grote crash van de aandelenmarkt als geheel plaats vindt), maar de typische bewegingen van deze items zijn erg klein. Dit aandeel zou een lage volatiliteit moeten hebben. Een ander deel (deel B) zwaait veel meer – 2 of 3 procent op een normale dag en soms zelfs veel meer. Voorraad B is veel volatieler dan Voorraad A – de volatiliteit ervan is veel hoger.
Voor de exacte berekening van de volatiliteit zijn er verschillende benaderingen. De meest gebruikelijke benadering is om de volatiliteit te berekenen als de standaarddeviatie van het rendement, maar dit is niet de enige manier.
Opmerking: Een andere vrij populaire methode voor het berekenen van de volatiliteit (hoewel veel minder populair dan de standaardafwijkingsmethode (zie hieronder) en voornamelijk gebruikt door sommige volatiliteit traders) is de zogenaamde niet-gecentreerde of mediane historische volatiliteit. De berekening lijkt sterk op de standaarddeviatie, maar er is een klein verschil.
Volatiliteit en standaarddeviatie
Zijn de volatiliteit en standaarddeviatie identiek en hetzelfde? Het antwoord is ja en nee. Laten we beginnen met de betekenis van standaarddeviatie. Standaarddeviatie is een statistiek. Het is een van de maatregelen die in beschrijvende statistieken worden gebruikt om dispersie (ook variabiliteit genoemd) in een dataset te beschrijven. Het heeft een precieze formule die wordt gebruikt om het te berekenen. Het is de vierkantswortel van de variantie, of met andere woorden de vierkantswortel van de gemiddelde kwadratische gemiddelde afwijking. De standaarddeviatie heeft veel voordelen (bijvoorbeeld vrij eenvoudige interpretatie) en wordt daarom veel gebruikt in vele disciplines, van de natuurwetenschappen tot de aandelenmarkt.
Waarom is de volatiliteit gelijk aan/ niet gelijk aan de standaarddeviatie?
De standaarddeviatie is de manier (historisch of gerealiseerd) hoe volatiliteit gewoonlijk wordt berekend in het financiële gebied. Met behulp van de meest gebruikelijke berekeningsmethode is historische volatiliteit de standaarddeviatie van logaritmische returns. Daarom zijn volatiliteit en standaardafwijking in zekere mate hetzelfde, maar aan de andere kant is volatiliteit niet de standaarddeviatie. De betekenissen van zowel volatiliteit als standaardafwijking gaan veel verder dan het bereik waarin ze hetzelfde zijn: volatiliteit is niet altijd de standaardafwijking. U kunt de volatiliteit van een aandeel beschrijven en meten (= hoe de aandelen bewegen/ hoe deze schommelt) op basis van andere statistieken, zoals het dagelijkse/ wekelijkse/ maandelijkse bereik of het gemiddelde werkelijke bereik. Deze maatregelen hebben niets te maken met de standaarddeviatie. De standaarddeviatie is slechts één manier om de volatiliteit te berekenen en te meten, maar niet de enige. De standaardafwijking wordt niet alleen op financieel gebied gebruikt als een maat voor volatiliteit, maar in vrijwel elke andere discipline die met getallen werkt. De volatiliteit van beleggingsrendementen is slechts één gebruik van de standaarddeviatie, maar niet de enige.
De 5 soorten volatiliteit
Volatiliteit is de snelheid waarmee prijzen stijgen of dalen en hoe wild ze slingeren. Dit kunnen prijzen van bijna alles zijn. Volatiliteit wordt het meest grondig onderzocht, gemeten en beschreven op de aandelenmarkt.
- Prijsvolatiliteit
Drie factoren die grote fluctuaties in vraag en aanbod creëren, veroorzaken prijsschommelingen. De eerste is seizoensgebonden. Zo stijgen de kamerprijzen in de winter wanneer mensen weg willen van de sneeuw. Ze vallen in de zomer wanneer vakantiegangers tevreden zijn om in de buurt te reizen. Dit is een voorbeeld van veranderingen in de vraag. Een andere factor die de prijsvolatiliteit beïnvloedt, is het weer. Landbouwprijzen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het aanbod. Dat hangt af van het weer dat gunstig is voor rijke gewassen. Een derde factor is emoties. Wanneer handelaren zich zorgen maken, dragen ze bij aan de volatiliteit van alles wat ze kopen. Dat is de reden waarom de grondstoffenprijzen zo turbulent zijn. In februari 2012 bijvoorbeeld, dreigden de VS en Europa met sancties tegen Iran omdat ze met uranium wapens wilden ontwikkelen. Als vergelding dreigde Iran de Straat van ‘Hormuz’ te sluiten en de olievoorraden te verminderen. Hoewel de olievoorraad niet veranderde, boden handelaren de olieprijs in maart aan bij bijna $ 110. Tegen juni hebben ze de olieprijs verlaagd naar $ 80 per vat. Deze keer waren ze bang om de groei in China te vertragen. De emotionele status van handelaren is een reden waarom de gasprijzen zo hoog zijn (of, indien van toepassing, dalend/ fluctuerend).
- Voorraadvolatiliteit
De prijzen van sommige aandelen zijn erg volatiel. Deze onvoorspelbaarheid maakt het aandeel risicovoller. Daarom willen beleggers een hoger rendement voor de toegenomen onzekerheid. Bedrijven met zeer volatiele aandelen moeten winstgevend groeien. In de loop van de tijd moeten ze een dramatische stijging van de winst- en aandelenkoersen laten zien of zeer hoge dividenden betalen. Beleggers hebben een maatstaf voor volatiliteit van aandelen ontwikkeld die ‘bèta’ wordt genoemd. Het toont u hoe goed de aandelenkoers correleert met de ‘S & P 500 Index’. Als het perfect met de index meebeweegt, is de bèta 1.0. Aandelen met bèta’s hoger dan 1,0 zijn volatieler dan de ‘S & P 500’. Aandelen met een bèta van minder dan 1,0 zijn niet zo vluchtig.
- Historische volatiliteit
Zoals de naam al aangeeft, is historische volatiliteit de hoeveelheid volatiliteit die een aandeel de afgelopen 12 maanden heeft gehad. Als de aandelenkoers vorig jaar sterk schommelde, is deze volatiel en risicovoller. De voorraad wordt minder aantrekkelijk. Het kan zijn dat u die specifieke voorraad lang moet bewaren voordat de prijs daalt, zodat u het met winst kunt verkopen. Of de prijzen van de aandelen nu stijgen of dalen, is onvoorspelbaar.
- Impliciete volatiliteit
De impliciete volatiliteit beschrijft hoeveel volatiliteit optiehandelaren in de toekomst verwachten voor de aandelen. U kunt de impliciete volatiliteit van een aandeel zien door te kijken hoeveel de prijzen van futuresopties variëren. Wanneer de optieprijzen beginnen te stijgen, betekent dit dat de impliciete volatiliteit toeneemt als alle andere dingen gelijk zijn. Hoe kun je deze kennis in je voordeel gebruiken? Koop een optie op een aandeel als u denkt dat het volatieler wordt. Als u gelijk hebt, gaat de prijs van de optie omhoog en kunt u deze met winst verkopen. Verkoop een optie als je denkt dat deze minder volatiel zal zijn.
- Marktvolatiliteit
Marktvolatiliteit is de snelheid van prijsveranderingen voor elke markt. Deze omvatten grondstoffen, vreemde valuta en de aandelenmarkt. Een verhoogde volatiliteit van de aandelenmarkt is meestal een teken dat er een marktkrimp is. Dat komt omdat er veel onzekerheid is. ‘Bullish traders’ bieden prijzen aan op een goede nieuws dag, terwijl ‘bearish traders’ en short sellers prijzen verlagen vanwege slecht nieuws.
Volatiliteit Index
De Volatility Index of VIX meet de impliciete volatiliteit van de S & P 500. Hij maakt gebruik van aandelenoptieprijzen. De VIX is in 1993 gecreëerd door de Chicago Board Options Exchange om het beleggerssentiment te meten. De VIX is ook bekend als de angstindex. Normaal gesproken dalen de aandelenkoersen wanneer de VIX® hoog is. Vaak dalen de olieprijzen ook, omdat beleggers vrezen dat de wereldwijde groei zal vertragen. Handelaren die op zoek zijn naar een veilige haven bieden goud en schatkistbiljetten aan. Dat verlaagt de rentetarieven.
Berekening van de op jaarbasis volatiliteit
De volatiliteit van een aandeel is de prijsverandering gedurende een bepaalde periode. Een aandeel kan bijvoorbeeld de neiging hebben wild hoger en lager te schommelen, terwijl een ander aandeel op een veel rustigere, minder turbulente manier kan bewegen. Beide aandelen kunnen aan het eind van de dag op dezelfde prijs eindigen, maar hun pad naar dat punt kan sterk variëren. Met behulp van een Excel-spreadsheet is het berekenen van de volatiliteit een vrij eenvoudig proces en wordt die volatiliteit vertaald naar een op jaarbasis berekend formaat.
Stap 1: Bereken de volatiliteit van een aandeel
Om de volatiliteit te berekenen, zijn historische prijzen nodig voor de gegeven voorraad. In ons voorbeeld gebruiken we de prijsgegevens van elk bedrijf voor elke maand in een bepaald jaar, maar de berekeningen zijn ook van toepassing op een andere periode.
Voorlopig is een tabel met drie kolommen vereist, één kolom voor de datum, één kolom voor de slotkoersen van het bedrijf en één kolom voor de dagelijkse procentuele verandering in de slotkoers. Het aantal rijen van de tabel is afhankelijk van het aantal werkdagen van de specifieke periode die moet worden berekend.
Voorbeeldfoto:
De procentuele verandering in de slotkoers wordt berekend door de prijs van de vorige dag van de huidige prijs af te trekken en vervolgens te delen door de prijs van de vorige dag.
formule:
Dagelijkse procentuele wijziging = (huidige prijs – gisteren prijs) / gisteren prijs x 100
Deze informatie kan nu worden gebruikt om de dagelijkse volatiliteit van het bedrijf voor de gegeven periode te berekenen. U kunt de standaardafwijkingsformule in Excel gebruiken om dit proces eenvoudig te maken. Standaardafwijking is de mate waarin prijzen afwijken van hun gemiddelde in de gegeven periode. In Excel is de formule voor de standaarddeviatie = STDVA ().
Stap 2: Volatiliteit in het jaaroverzicht
Om deze volatiliteit op jaarbasis te illustreren, vermenigvuldigt u simpelweg de dagelijkse standaardafwijking berekend met de formule (vermeld in stap 1) met de vierkantswortel van 252. Dit veronderstelt dat er 252 handelsdagen zijn in een bepaald jaar. De formule voor de vierkantswortel in Excel is = SQRT ().
Met enkele kleine verbeteringen werkt dit proces voor elke periode. In plaats van de op jaarbasis volatiliteit, zou u bijvoorbeeld de maandelijkse volatiliteit kunnen berekenen door de dagelijkse volatiliteit te vermenigvuldigen met de vierkantswortel van 21. We gebruiken 21 omdat het ook 21 handelsdagen heeft in de gegeven maand.
Als men wekelijkse gegevens kiest, kan de wekelijkse volatiliteit exact worden berekend als de dagelijkse volatiliteit werd berekend (zie stap 1). Bereken eenvoudig de wekelijkse percentageverandering en neem de standaarddeviatie van deze gegevens. Om de wekelijkse volatiliteit op jaarbasis te maken, hoef je alleen maar te vermenigvuldigen met de wortel van 52, omdat er 52 weken per jaar zijn.
In een notendop, de volatiliteit kan erg complex en moeilijk te begrijpen zijn. Maar zoals u hier hebt geleerd, is er geen reden om bang te zijn voor deze statistiek. Het enige dat nodig is, is een spreadsheet, enkele gegevens en een paar eenvoudige formules.