De markt van zilver is over het algemeen kleiner dan die van goud om in te beleggen. Daarentegen is het beleggen in zilver niet minder aantrekkelijk. Het aantal prijsstijgingen in de beleggingsmarkt van zilver kunnen winstgevender zijn dan je zou denken. Het verschil tussen de beleggingsmarkt van zilver verschilt wel met die van goud. Dit komt mede doordat er wat verschillen zijn tussen het gebruik van de edelmetalen. We verwerken goud voor een groot deel in juwelen en beleggingen. Er is weinig sprake van industriële verwerkingen voor goud. Met zilver is dit anders, zilver naast dat het gebruikt wordt als sieraden wordt ook voor 85% gebruikt in industriële doeleinden. De combinatie van de handel in sieraden en de toenemende vraag in industriële toepassingen heeft gezorgd voor de stijging van de zilverprijs.
Beleggen in zilver
Het beleggen in zilver kan zeer rendabel zijn. Men zou bij het beleggen in grondstoffen eerder denken aan goud. De zilverprijs is daarentegen de afgelopen jaren sterker gestegen dan de goudprijs. Zilver is voor de beginnende belegger een interessant product, want zilver is goedkoper dan goud.
Hoe beleg ik in zilver?
Men kan op verschillende manieren beleggen in zilver. Je kan bijvoorbeeld met een deel van je kapitaal zilverstaven of zilveren munten kopens. Wanneer de prijs van zilver is toegenomen, dan moet je het zilver gaan verkopen met winst. Deze laatste manier is niet meer langer van toepassing, want het zilver moet wel namelijk ergens opgeslagen worden. Dit kost ook veel geld. Om die reden wordt er steeds meer belegd in bewijzen van zilver. Je hebt hier dan niet de fysieke grondstof zilver, echter maak je wel gebruik van de prijsstijgingen. Wanneer je wilt gaan beleggen in zilver om de koerswinst te gaan behalen, dan is het raadzaam om dit bij een broker te doen. Je kunt bijvoorbeeld bij Plus 500 gaan beleggen in zilver. Dit is gratis uit te proberen met een welkomstbonus van 25 euro.
Populaire grondstof
Zilver gebruiken we niet alleen in luxeproducten als sieraden en bestek. We gebruiken het namelijk ook in de medische wereld en ook voor waterzuivering vanwege de antibacteriële werking die zilver heeft. Zilver is ook een zeer goede metaal geleider, hierdoor gebruiken we het in veel soorten elektronica. Er is een toenemende consumptie van vele elektronische apparaten, je moet maar denken aan iPads en smartphones. De vraag van zilver is ook om deze reden toegenomen. Zilver heeft een reflecterende eigenschap die we gebruiken in zonnepanelen. De mensen die willen beleggen in zilver verwachten dat de zilvervoorraad niet meer voldoende zal zijn, de prijs zal hierdoor stijgen. Er worden ongeveer 900 miljoen ounce zilver benuttigd, dit tegenover 700 miljoen ounce die ze uit de zilvermijnen halen. Dit wordt gezegd door The Silver Institute. Dit houdt dus in dat er elk jaar wordt ingeteerd op de voorraad zilver die ze bovengronds bewaren. De zilvervoorraad is erg aan het krimpen.
Deze zilvervoorraad kostte in 1950 ongeveer 10 miljard ounce. Volgens de Amerikaanse CPM Group zou die in 2010 uit 3,5 miljard ounce bestaan. De prijs van zilver is dus gestegen. De meeste consumptie van zilver vond vooral in het westen plaats. Je zult vast begrijpen dat het kopen van zilver een aantrekkelijke belegging kan zijn, ook doordat de Aziaten meer gebruik maken van Mobiele telefoons en iPods.
Koers
De zilverprijs is de voorbijgaande jaren sterk gestegen. De beleggers hebben vooral in tijden van economische onzekerheid veel behoefte aan waardevaste producten. De vraag is nou of de zilverprijs ook zo in de toekomst zal gaan toenemen. Enkele beleggers vertrouwen erop dat bij een aantrekkende economie de zilverkoers zal blijven toenemen. Dit komt doordat er een toenemende vraag is naar zilver vanuit verschillende industrieën, dit in combinatie met het afnemen van het aanbod van de grondstof zilver. Uit een reportage van de BBC uit 2013 wordt er verondersteld dat er een stijging zal plaatsvinden van 500 procent in de komende drie jaar. Alhoewel dit wat overdreven. Lijkt, zouden we echter moeten afwachten voor de uitkomst.
Redenen om te beleggen in zilver
Veel beleggers zien het beleggen in zilver als een aantrekkelijke investering, dit komt door de potentie op de hoge rendementen. Er is aangetoond door de prijsbewegingen van de afgelopen jaren dat het beleggen in zilver rendementen kan gaan opleveren, die zelfs de prestatie van het beleggen in goud kan overtreffen. Het beleggen in Zilver vraagt als vermogensbeschermer op het alternatief van Goud een aparte benadering, mede omdat zilver over het algemeen niet gezien wordt als een edelmetaal. Er is veel vraag naar Zilver, deze vraag is weer opgesplitst tussen de vraag naar zilver in de industrie en de vraag naar zilver als veilige haven. Zo wordt zilver voor ongeveer 85% in de industrie voor verschillende doeleinden. De rol die Zilver heeft in de industrie als metaal verklaart niet zo zeer de stijging van de prijs van zilver. De prijs is van 4$ oz naar 43$ oz gestegen in de afgelopen 10 jaar. Het beleggen in zilver is beter dan beleggen in andere grondstoffen zoals, tin of koper.
Beleggen in zilver als veilige haven
Door de wereldwijde economische onrust, is de goudprijs sterk gegroeid, hierbij speelt zilver ook een rol. Het verschuiven van de status van zilver van een industrieel metaal naar monetair edelmetaal is verantwoordelijk geweest voor de prijsstijging van de afgelopen periode.
Hoewel Goud en zilver een samenhang hebben als edelmetaal, moet je het zilver wel los zien van goud. De omvang van de zilvermarkt is 73 miljard dollar en hij is ongeveer 19 keer kleiner dan de goudaandelen of obligatiemarkt. Het kopen van zilver is aantrekkelijk door de kleine marktomvang en de snel groeiende vraag naar fysiek zilver in de industrie.
Beleggen in zilvermijnen
Je kunt indirect gaan beleggen in zilver door aandelen te gaan kopen in de zilvermijnen. De koers van de zilvermijn reageert echter wel krachtig op de koers van zilver. Wanneer de prijs zal stijgen van het zilver, dan stijgt meestal het mijnbouwaandeel ook sneller. Vergeet niet dat we een belegging in de mijnbouw zien als een belegging in aandelen.
Tegenwoordig is de vraag naar zilver erg groot, terwijl er op dit moment weinig zilvermijnen zijn. Dit komt ook, doordat zilver vaak een bijproduct is van lood- en zinkmijnen. Zilver gaat dezelfde positie innemen als goud. ’ The poor man’s gold’ zouden we nog veiliger kunnen zien dan goud.
De meeste beleggers gaan daarom ook meer in zilver beleggen. Het voordeel die deze beleggers met zich meebrengen is dat ze op deze manier beveiligd zijn tegen economische onzekerheden en inflaties.
Het beleggen in grondstoffen (hiermee wordt ook zilver bedoeld) word gezien als een belangrijk onderdeel van een goed beleggingsportemonnee. Het is ook voordelig om grondstoffen in bezit te hebben wanneer je ook verplichtingen en aandelen in je beleggingsportemonnee hebt opgenomen.
Hoe kan ik veilig beleggen in zilver?
Een belangrijk factor is veiligheid als het gaat om investeren. Als u veilig en beschermd wilt beleggen in zilver, dan zijn er verschillende brokers beschikbaar. Wij hebben voor u de bekendste brokers onderzocht, om te kijken wie de gebruiksvriendelijkste platform bezit met een aantrekkelijke start bonus.
Een wereldwijd bekende broker met de gebruiksvriendelijkste platform is Plus500, waarbij je ook een gratis welkomst bonus krijgt van €25 en een stortingsbonus van 30%. Dit houdt in dat als u €100 euro belegt u daarboven 55 euro bonus krijgt. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor een beginnende belegger maar ook voor een bestaand belegger.