Beveilig je portefeuille
Diversificatie wil zeggen dat een belegger meerde aandelen koopt om het risico te verspreiden over de verschillende effecten.De meesten denken dat dit de juiste manier is om de kans op verlies te verkleinen. Dit geeft banken en andere beleggingsinstellingen als advies.
Wel, we hebben verrassend nieuws voor u: diversificatie (door tientallen verschillende aandelen te kopen) heeft totaal geen nut!
Hoe meer aandelen een belegger in zijn portefeuille heeft, hoe groter de kans dat zijn rendement in de buurt ligt van het beursgemiddelde.Omgekeerd zal het gerealiseerde rendement sterker afwijken van het gemiddelde naarmate minder aandelen worden aangehouden. Inderdaad, diversificatie zorgt voor een gemiddeld resultaat, juist omdat er belegd is in een brede waaier van aandelen. Over diversificatie wordt weinig gesproken maar het is een zeer belangrijke factor in het uiteindelijke beleggingsresultaat.
De meeste beleggers geloven nog steeds dat een heel gamma van aandelen kopen de juiste strategie is. De redenering die ze volgen, is als volgende:
- wanneer aandeel A sterk in waarde daalt, wordt dit verlies opgevangen door de winst die aandeel B laat optekenen. Dus met zoveel mogelijk verschillende aandelen in portefeuille is de kans op verlies zeer klein.
Maar ze vergeten er dus bij te denken dat de kans op een meer dan gemiddeld rendement ook stevig gehypothekeerd wordt door de uitgebreide aandelencollectie.
De kunst is dus niet om in zoveel mogelijk verschillende aandelen te beleggen, maar wat is dan de juiste strategie? Verschillende superbeleggers investeren in amper een handvol bedrijven en behalen met deze “kleine” investering een zeer hoog rendement. Lijkt je dit onmogelijk? Denk dan hier even over na: 69% van de portefeuille van Warren Buffett is belegd in 4 (vier!) verschillende aandelen. Met deze portefeuille behaalt hij een gemiddeld rendement van 22%, gedurende meer dan 30 jaar!
Zijn mening over diversifiëren:
- Risico is niet weten wat je doet.
- Beleggers die dus niet weten waarom ze bepaalde aandelen kopen, hoeveel winst het bedrijf het afgelopen jaar gemaakt heeft of wat nu juist de kernactiviteit van deze onderneming is, weten duidelijk niet wat ze doen.
Het risico is natuurlijk veel groter dan een belegger die zorgvuldig de juiste aandelen uitkiest.
Leg al je geld in 1 aandeel en bewaakt dat goed
Je portefeuille zal er wel bij varen: gedaan met ontelbare aandelen te verhandelen, die je rendement beperken. Je koopt enkel nog aandelen die je zorgvuldig hebt uitgekozen en die beter presteren dan het gemiddelde.
En het risico? Het risico zal een heel stuk lager liggen, omdat je kwaliteitsaandelen van groeibedrijven koopt.
Een ander punt voor uw portefeuille is de Looptijd van de belegging.
De beste termijn om te beleggen:
De termijn die je gebruikt om te beleggen hangt natuurlijk af van het type belegger dat je bent. Ben je zeer actief op de beurs en wil je steeds aandelen kopen en verkopen, zal je termijn zeer kort zijn. Ben je eerder van het type dat aandelen koopt en deze dan “vergeet”, zal de termijn een heel stuk langer zijn.
Op korte termijn, kunnen aandelen het slecht doen en op langere termijn zijn aandelen de beste belegging. De meest succesvolle beleggers investeren in bedrijven op lange termijn, en veranderen hun portefeuille pas als er echt iets fundamenteel in een onderneming verandert. De beurskoers speelt voor deze beleggers een ondergeschikte rol. Probeer de aangekochte aandelen zo lang mogelijk in de portefeuille te houden.
Hanteer het principe van samengestelde intrest
Het aangroei van de kapitaal kan je vergelijken met het naar beneden rollen van een sneeuwbal die een beetje vastplakt, die kan uitgroeien tot een gigantische sneeuwbal. Als je je aandelen verkoopt, laat je potentiële winsten liggen. Kies de beste ondernemingen uit, koopt tegen de juiste prijs en houdt de aandelen voor altijd bij. Dus, er zijn 2 belangrijke redenen om de termijn om te beleggen in aandelen op “altijd” te zetten: het wonder van de samengestelde interest en het feit dat je op deze manier nooit de latere groei van een aandeel mist.
Belang van rendement op eigen vermogen
Rendement op eigen vermogen: een belangrijke waardemeter voor uw portefeuille
Het rendement op eigen vermogen is een belangrijke waardemeter voor een aandeel. Wanneer een bedrijf winst maakt, wordt deze meestal in het bedrijf gehouden om het eigen vermogen te vergroten. Als het bedrijf het volgende jaar de winst per aandeel met 15% verhoogt, terwijl de reserves van het bedrijf ook met 15% zijn aangegroeid, is dit niet echt spectaculair te noemen.Om de werkelijke prestaties van een bedrijf te meten, kan je dus beter gebruik maken van de term rendement op eigen vermogen. Hoe hoger het rendement op het eigen vermogen (in het engels spreekt men van return on equity) is, hoe beter het bedrijf het ervan af brengt.
Het is immers een betere prestatie wanneer een bedrijf een hoge winst realiseert met weinig eigen vermogen, dan het bedrijf dezelfde winst realiseert met een berg eigen vermogen.
bedrijven met een hoog rendement op eigen vermogen hebben weinig of geen bijkomend kapitaal nodig om te groeien, ze genereren zelf genoeg kapitaal om alle bijkomende investeringen te financieren.Ook het tegenovergestelde is waar: bedrijven met een laag rendement op eigen vermogen, hebben steeds nood aan vers kapitaal.
Wanneer bijkomende winst echter gerealiseerd wordt met geleend kapitaal, raden we de beleggers aan om zeer goed uit te kijken.
Berekening van het rendement op eigen middelen
- De berekening van deze ratio is simpel:
Winst
——————-
Eigen vermogen
- Waarbij met eigen vermogen het totaal bezit aan geld, goederen en vorderingen na aftrek van schulden wordt bedoeld.
- Het rendement op eigen middelen is voor vele grote beleggers een zeer belangrijke factor in het beoordelen van bedrijven.
Hoe hoger, hoe beter
Je vraagt je nu misschien af: allemaal goed en wel, maar hoeveel bedraagt een goed rendement op eigen middelen? Wel, de vuistregel is: hoe hoger, hoe beter! Vind je een zeer goed bedrijf, dat aan alle voorwaarden voldoet, met weinig schulden en een zeer hoog rendement, kan je best beleggen in deze onderneming. Een rendement op eigen vermogen van 15% is een zeer goede leidraad, maar het kan altijd beter. Of wat denk je van het rendement van Coca-Cola: in 1988 realiseerde deze frisdrankenproducent het ongelooflijke rendement van 33%!! Als je in 1988 $100.000 had belegd in dit uitzonderlijke bedrijf, had je in 1996 ongeveer $952.804 mogen bijschrijven op je bankrekening. Het is dus niet verwonderlijk dat een hoog rendement op eigen vermogen meer dan welkom is!
Daarnaast kunt u altijd kosteloos advies bij ons inwinnen indien er onduidelijkheden zijn over u portefeuille. Zo staat u er niet helemaal alleen voor!